актуално

 

 
 


По инициатива на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” – гр.Велико Търново, и по повод на Ромската Нова година „Василица” ученици от столичното 106 ОУ ”Григорий Цамблак”, съвместно със Социален младежки център „Св. Константин”, и фондация „Конкордия - България”, поздравиха с кратка програма и сурвакаха на български и ромски език експерти от Регионален инспекторат по образование – София-град.

В представителната група участваха и ученици от 29 СОУ „Кузман Шапкарев” и 199 ОУ „Йоан Богослов”.

 

 

 

 

Екипът на РИО, София-град, изказва БЛАГОДАРНОСТ на децата , учениците, учителите и ръководствата на столичните училища и детски градини, които преди светлия християнски празник Рождество Христово стоплиха сърцата ни със своите песни, танци, коледни и новогодишни пожелания -  ЦДГ № 187 „Божур”, ОДЗ  №79 „Слънчице”, 92 ОУ, 134 СОУ, 15 СОУ и 119 СОУ, 43 ОУ и ЧСОУ „Меридиан 22”.

Празнична атмосфера в РИО придават рисунките на учениците от 102 ОУ, 149 СОУ и 139 ОУ, изложбата-базар на коледна украса от учениците и децата от 147 ОУ, 3 СОУ, 113 СОУ, 75 ОУ, 67 ОУ, 139 ОУ, 62 ЦДГ и 31 СДГ.

     

 

 
 

Наградата „Сърцето на София” в сферата на образованието

За четвърта поредна година изявени дейци в областта на образованието, културата, изкуството и спорта, под патронажа на столичния кмет – г-жа Йорданка Фандъкова, станаха носители на приза „Сърцето на София”. Организатори на тържеството в рамките на проекта „Различни, но заедно” са Артцентърът „Кърнолски”, Международната академия на изкуствата „Европа”, Синдикатът на българските учители, РИО София град, БЧК и др. Наградата „Сърцето на София” е учредена през 2008 година от българския композитор Димитър Кърнолски, създател на едни от най-хубавите песни за деца, сред които „Аз съм българче”, автор на много детски постановки, основател на международните конкурси и фестивали за деца и младежи „Ние - XXI Век”, „Път към славата”, „Mаgia italiana”, „Орфей в Италия”.

Тази година почетния приз „Сърцето на България” получи министър председателят Бойко Борисов, а председателят на СБУ – г-жа Янка Такева, бе удостоена с наградата „Сърцето на София”. Носители на наградата станаха и д-р Джорджо де Фалиери - почетен консул на областта Винету – Италия, Вили Казасян (посмъртно), ромската поетеса Сали Ибрахим и треньорката на Националния отбор по художествена гимнастика – г-жа Илиана Раева.


Миналогодишният носител на наградата - министърът на образованието, младежта и науката – проф. д-р Сергей Игнатов връчи наградата на г-н Иван Арсов, директор на Националната финансово-стопанска гимназия за специален принос и заслуги в развитието на образованието. Г-жа Гергана Драгиева – учител по философия в Националната природо-математическа гимназия стана носител на приза в раздел „Учители”. Г-жа Ваня Кастрева – началник на РИО – София град и носител на отличието „Сърцето на София” връчи наградата на единадесетокласничката от Националната търговско-банкова гимназия Мина Славкова. Г-жа Кастрева сподели с присъстващите на церемонията, че всички ние сме различни, но сме заедно в грижата си за възпитанието и обучението на децата. То ни обединява и открива неподозирани възможности за личностно и професионално развитие на личността.

Концертът церемония "Сърцето на София" събра на една сцена талантливи деца и младежи от различни социални прослойки и етноси, с различно вероизповедание и културни традиции.

 

 


УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ, СТОЛИЧАНИ,

Екипът на РИО – София-град горещо подкрепя ученическите парламенти на СГСАГ „Христо Ботев” и 35 СОУ „Добри Войников” и Ви кани да се присъедините към съвместната им кампания

„ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО”.

Нека в дните от 12.12.2011 г. до 16.12.2011 г. чрез бели лентички на реверите си всички кажем „НЕ НА НАСИЛИЕТО!”.

ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 
 

СКЪПИ УЧЕНИЦИ,
УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ,

Наближава Коледа – времето на вълшебствата и добрите дела. В тези благословени дни бих искала да Ви помоля да не забравяте за нашата прекрасна зелена инициатива да помогнем на природата чрез грижите си за нея. На 2 октомври 2011 година заедно поставихме началото на нашата „Училищна гора”.

Приканваме Ви
ако тази година закупите коледно дръвче в саксия, да се погрижите за него след празника като го отглеждате на открито. Така ще можем заедно да го засадим през пролетта - на 20 април 2012 г., в „Училищната гора” над Драгалевския манастир.

С постоянството, с което следваме зелената идея вярвам, че всички ние заедно - учители и родители, ще възпитаваме в децата ни любов и грижа за заобикалящия ни свят.

Благодаря на всички за съпричастието към вече общите ни дела за доброто на децата, на природата, на делника и празника ни!

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 
 

По традиция учениците и ръководството на Първа АЕГ всяка година организират Коледен благотворителен концерт.

2011 е поредната година, в която концертът е посветен на каузата на инициативата „Българската Коледа”.

Концертът ще се състои на 19.12.2011 г. от 18.00 часа в зала „София” под патронажа на председателя на 41-то Народно Събрание г-жа Цецка Цачева.

Чрез творчеството си учениците споделят идеята на благотворителната инициатива на „Българската Коледа” като сумата, която Първа АЕГ събира от билети, дарения и различни извънкласни дейности – кръжок по изобразително и приложно изкуство, театрална група, танцов състав, мажоретен състав, музикална формация, се предоставя безвъзмездно за нуждите на „Българската Коледа”.

Каним учениците и учителите на София да подкрепят Първа АЕГ за тяхната всеотдайност да направят един прекрасен Коледен концерт в името на Доброто.

С пожелание за прекрасни мигове в навечерието на Коледа,

Ваня Кастрева
Началник на РИО – София-град

 
 
 

ПОРЕДЕН ГОЛЯМ УСПЕХ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ТЪРГОВСКО-БАНКОВА ГИМНАЗИЯ, ГР. СОФИЯ -
НАЙ-ДОБРИ СРЕД 87 ОТБОРИ НА 6 ДЪРЖАВИ

От 29 ноември до 1 декември 2011 г. в гр. Братислава, Словакия, се проведе международен панаир на учебните фирми от календара на Pen International, в което участваха общо 87 учебно-тренировъчни формирования от 6 държави – Финландия, Румъния, Чехия, Словакия, Австрия и България.

Националната търговско-банкова гимназия представи България с три отбора.

Учебната фирма „Паус&Клаус” ООД спечели голямата награда в комплексното класиране по показателите “най-добър офис”, “най-добър каталолг”, “най-добро обслужване на клиентите”, “най-добра мултимедийна презентация”.

Учебната фирма „Дигитален рай” ООД спечели първа награда за най-добър каталог.

Поредното високо признание за представянето на учениците и учителите от Националната търговско-банкова гимназия е ново доказателство за високия професионализъм и новаторство на българското професионално образование.

 
 

9. ФРЕНСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „АЛФОНС ДЬО ЛАМАРТИН“ навърши 50 години! На 26 октомври 2011 г. зала 1 на НДК събра настоящи и бивши учители, ученици, родители, директори и приятели на това училище, което вече половин век е сред най-престижните в София и в България. Заедно на сцената, зад кулисите и в залата всички съпреживяха трепета и възхищението от изявите на хора, на танцовия състав,на театралната трупа и на индивидуалните рецитаторски, песенни и инструментални изпълнения на възпитаници от всички поколения; споделиха чувствата на обич, благодарност и гордост от това, че традицията е жива и дава гаранции за успешно развитие на прага на новите 50 години през 21. век.
С пожелание за щастливи и успешни бъднини всички ние споделяме девиза на гимназията  „Ще успяваме, защото сме заедно!“!

 
 

В 79. СОУ „Индира Ганди” бе открит втори мултимедиен кабинет, обзаведен и оборудван с финансовата подкрепа на Посолството на Република Индия в България. По случай празника на училището бе подарена и нова озвучителна уредба. Демонстрация на програмата „Енвижън” (един компютър-много мишки) с интерес бе наблюдавана от гостите: г-н Мина - втори секретар в Посолството, г-жа Снежана Дукова – депутат, г-жа Татяна Георгиева – общински съветник, г-н Милко Младенов – новият кмет на район Люлин.

 
 


РИО, София-град проведе квалификационен семинар с директори на столични училища и детски градини от 23 .11.2011 г. до 25.11.2011 г. в град Сандански на тема „Училищната среда – фактор за изграждане на доброто училище/добрата детска градина”. Партньори на Регионалния инспекторат по образованието бяха РИО, Благоевград, Дирекция „Образование” на Столична община и СРСНПБ.

 
 

В РИО, София-град  учениците от 17 СОУ "Дамян Груев" подредиха изложба от фотоси, за да популяризират своя проект "Живот на горите в Европа" по секторна програма "Коменски" – "Учене през целия живот".

 
 

Шесто помощно училище съвместно с Еко-център към Зоологическа градина гр.София проведе терапевтично мероприятие „Канис-терапия” /терапия с куче/ насочено към децата от аутистичния спектър и множество увреждания с цел подобряване на адаптацията и социализацията им в реалния живот.

На тази инициатива присъстваха с обучителна цел студенти от СУ” Св.Кл. Охридски”с ръководител доц. Емилия Евгениева.

 
 

На 17 ноември 2011 г. в РИО – София-град г-жа Ваня Кастрева връчи сертификати на участниците в четвъртата работна среща по проект ”Интеркултурните компетенции и компютърни умения - ключ към успеха на съвременния европейски пазар на труда” по програма Леонардо да Винчи. В програмата участват ученици от Германия, Испания, Турция, Румъния и Унгария. От българска страна проекта се реализира от ученици на ЧПГ „Образователни технологии”.

 
 
 

На 4 ноември 2011 г. младите Миладиновци от 30. СОУ “Братя Миладинови” – София, вдъхновено разказаха на своите родители, учители и скъпи гости от различни държавни и културни институции това, което знаят за патроните на училището си. Техният Урок по родолюбие стана най-вълнуващата част от кръглата маса в рамките на Дните на Миладиновци, проведени от 1 до 5 ноември в столицата по инициатива на Института по етнология и фолклор, 30. СОУ и читалище “Братя Миладинови”. Модулът на 30. СОУ беше част и от гражданската кампания „Участвам и променям”.

Горещо аплодирани от ентусиазираната си публика, възпитаниците на училището демонстрираха своите познания за българския фолклор, по роден език, история и география и уменията си да пеят, да танцуват и да работят с Classmate PC таблети. Урокът по родолюбие на учениците от 30. СОУ се превърна в ярък знак, че и в ХХІ век духът на Миладиновци е жив и буден и че мисията им има своите верни следовници.

 
 

В РИО - София-град гостува изложба на Националното училище за танцово изкуство. Ученици от пети и шести клас представят изработени от тях макети за интериор и екстериор, рисунки на балетни костюми, на народни носии. Техен ръководител е младият учител Надежда Джанова, възпитаник на Професионална гимназия по текстил и моден дизайн –София и на СУ „Св.Климент Охридски”.

 

На 1 ноември общественост, учители и ученици от 155 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” заедно почетохa своите предшественици и съвременници, допринесли за съхраняването на българските дух и народност с факелно шествие, което  започна от училището и завърши на площада на с. Кривина с кратка програма.

 
 
 
 

ПРИВЕТСТВИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА СЕРГЕЙ ИГНАТОВ ЗА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

31.10.2011

 
 
 


На 28 октомври 2011 г., за Деня на народните будители, експертите и служителите в РИО – София-град бяха поздравени от ученици на 15 СОУ ,,Адам Мицкевич”, район „Надежда”. В училището учат и виетнамски и китайски деца, които представиха културата на народите си. С много стихчета, песни и танци учениците пожелаха:

Будители, учители,

бъдете с нас сега.

Запалете в мрака огъня

дарете светлина!

Че искриците на първото Възраждане

блеснаха във нашата страна,

затова със гордост нека казваме,

че има БЪЛГАРИ в света.

   
 
 

На 15.10.2011 г. в 90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин” се проведе спортен празник в чест на 35-та годишнина на училището. Той се проведе под патронажа на  Негово Превъзходителство Гийермо Асрак – посланик на Република Аржентина в България. Присъстваха много гости, настоящи и бивши ученици, родители.

 
 

На 10 октомври 2011 година в РИО, София-град, се откри изложба на 131 СОУ „Климент Аркадиевич Тимирязев”.  Любов Мишева – директор на училището – представи работата на учениците и преподавателите. Възпитаниците на преподавателя по изобразително изкуство Красимир Цанов демонстрират свои творби, наградени на различни конкурси. Вокалната група, с ръководител Мариана Станкова, с прекрасните си изпълнения показа качествената работа в изучаването на „Изкуства” в училището.

 
 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

ПОЗДРАВЯВАМ ВИ С МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА УЧИТЕЛЯ!


Нека на този ден всички учители преживеят вдъхновението на нашите възрожденски дейци, обичта на нашите деца и уважението на обществото ни за непрестанната
 грижа и внимание към младото поколение, за всеотдайността си,  за своя професионализъм  и мъдро търпение!

Благодаря на всички Вас, които изправени пред трудностите и предизвикателствата на днешното време, успявате с гордост и самочувствие да осъществявате великото дело на просветители!

                                                                                       Ваня Кастрева
                                                                                       Началник на РИО  
                                                                                       София - град

 
 
 
 
 

На 03.10.2011 г. в Народното събрание на Р България председателят на парламента г-жа Цецка Цачева награди с почетни плакети победителите в конкурса за есе на тема: „Спасяването на българските евреи – урок за бъдещите поколения”. Тази година конкурсът бе организиран от „Център за толерантност” и РИО – София-град и се провежда за 17-ти път с подкрепата на българския парламент.

Наградените ученици са:

І място – Емилия Пламенова Светославова – 127 СОУ „Иван Денкоглу”

ІІ място – Борислава Николова Мишева – 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев”


ІІІ място- Кристина Бойкова Вукова – 91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов”

Грамоти за успешно представяне получиха също:

 • Лия Сергеева Треновска - 91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов”
 • София Николаева Якимова - 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев”
 • Мария Жорж Бонева - 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев”
 • Ивет Илиева Младенова - 127 СОУ „Иван Денкоглу”
 • Елена Дамянова Дамянова – 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”
 • Вероники Иванова Чернева - 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”
 • Антоанета Анастасова Ирикова - 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”
 • Кристина Иванова Иванова – 32 СОУ „Св. Климент Охридски”
 • София Ивова Йорданова - 32 СОУ „Св. Климент Охридски”

Трите наградени ученички ще пътуват до Израел и ще се срещнат с президента Шимон Перес.

 
 
 
 
 

На 02 октомври 2011г., с благословията на Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и митрополит Софийски, и с подкрепата на дирекция „Природен парк Витоша“, на 6 декара площ от земите на Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка”, ученици, учители и родители започнаха да засаждат Училищната гора на София. Присъстваха представители на 60 столични училища, много граждани. Над 300 човека се събраха в парк „Витоша”, над Драгалевския манастир, за да изразят волята си за чиста София и да засадят по едно дръвче.

За да поставят началото на благородното начинание,  присъстваха:  областният управител на София – Даниел Кирилов, 
Любен Петров – кмет на район Витоша, Прошко Прошков – кмет на район Лозенец. Отец Ангел, протосингел на Софийската света митрополия, благослови начинанието.

Инициативата се ражда
през учебната 2009/2010 година  - с проучване и презентация на тема: «Спаси едно дръвче!», подготвена от учениците от ІІІ „а” клас от  ЧСОУ „Св. Георги“. Това е вълнуващо събитие за всички деца и учители и става повод за разширяване на проекта в дългосрочен план под мотото:  „Как ние, децата, да помогнем на природата?”.

До днешния ден деца, родители и учители от ЧСОУ „Св. Георги“ са засадили най-напред 50 фиданки, а по-късно, заедно със 120 ОУ „Г. С. Раковски“ - общо 60 дръвчета (смърч, липа, бреза), в местността Игликини поляни, с което дръвчета стават 110. В неделя бяха засадени още 200 дръвчета -
обикновена бреза, офика, обикновен явор, трепетлика, сребролистна липа. Това са бързорастящи дървесни видове, които в естествената природа първи „завладяват” голите площи на мястото на унищожените от природни бедствия гори. Тяхната биологична роля е да създадат благоприятни условия за развитието на младата буковата гора – сподели Инж. Тома Белев – директор на дирекция „Природен парк Витоша”, който лично ръководеше залесяването.

Поздрав към всички присъстващи отправиха учениците – народни певици, в съпровод на гайда, на народната певица Бинка Добрева, преподавател в 144 СОУ.

 
 


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,


ПРИЯТЕЛИ И СЪГРАЖДАНИ,

Имаме уникалния шанс да живеем в хилядолетен град с божествена природа и богата история. Това е и гордост, но и дълг и отговорност. От всички нас зависи какво ще направим днес, за да съхраним и пренесем в бъдещето наследството на предците ни.


Вече три години столични учители и ученици работят по прекрасната международна проява „Как ние, децата, да помогнем на природата?“. В годината на доброволчеството и на гората в качеството ми на началник на Регионалния инспекторат по образованието – София-град, водена най-вече от желанието да възпитаме достойни граждани, милеещи за своя град и неговата природа, приех поканата да поема патронажа на инициативата „Подари дръвче, засади гора“.


В началото на ХХ век в дебрите на Витоша софиянци създават прекрасни гори. Преди 10 години опустошителен смерч и последващо нашествие на насекоми покосяват десетки декари гори.


Днес, с благословията на Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и митрополит Софийски
и с подкрепата на дирекция „Природен парк Витоша“, имаме шанса на 6 декара площ от земите на Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка” да засадим нашата Училищна гора. Така ще отворим нова страница в достолепната история на центъра на Мала Света гора, където е намирал топлина, закрила и подкрепа и Апостолът на свободата Васил Левски. Така децата ни ще се докоснат до майката Земя, усещайки нейната суровост и топлина, нейната красота и взискателност. Така децата ни ще научат, че букът живее до 300 години, но е важно до него да расте сенкоиздържливата сребролистна липа и плододайната офика. Така всички ние с грижата си към природата ще създадем един по-добър свят, един по-красив и чист град.

Нека всички заедно на 2 октомври 2011 година /неделя/ от 11 часа в землището на Драгалевския манастир в природен парк Витоша
поставим началото на засаждането на нашата Училищна гора.

ОЧАКВАМ ВИ с вяра в силата на задружните ни усилия ДА ТВОРИМ ДОБРИНИ!


ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

ПАТРОН НА ИНИЦИАТИВАТА

 
 

На 15 септември 2011г. по случай началото на учебната година, с благословията на Негово Светейшество Максим – Патриарх Български и Митрополит Софийски, водосвет  извърши Негово Преосвещенство Знеполски Епископ Йоан, ректора на Софийска духовна семинария и други духовници. Възпитаници  на Софийска духовна семинария огласиха с църковни песнопения РИО, София-град.
Епископ Йоан пожела успешна и безбедна година като благослови всички деяния в името на доброто и обучението на децата от училищата и детските градини на гр.София.

 
 


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

СКЪПИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

В най-цветния и изпълнен с вълнения ден на месец септември училището отново отваря врати за нашите деца, за да ги поведе по вълшебния път на познанието. И всяка година на този ден се срещат безгрижието на детството, въодушевлението на младостта и опитът на мъдростта, за да преобразят света чрез силата на знанието.

Скъпи ученици, бъдете усмихнати, всеотдайни, любознателни, бъдете смели в мечтите си и упорити в преследването им.

Уважаеми колеги, няма по-благородна и по-отговорна професия от тази да извайваш личности и съграждаш съдби. Докоснете с обич и грижа всяка детска душа, за да усетите удовлетворението на твореца, на водителя, на незабравимия учител.

Уважаеми родители, нека заедно пазим духовната съкровищница на българската идентичност. Нека заедно водим децата си към утрешния ден, дарявайки си с любов, окриляйки ги в трудност!

ЧЕСТИТА НОВА УЧЕБНА ГОДИНА!

София, 15.09.2011 г.                                              

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО,
СОФИЯ-ГРАД

 
 
 


На 14 септември 2011г. 64 ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ” откри изложба на своите възпитаници на 5 етаж в РИО, София-град.

Представени са авторски творби – живопис, акварел, графики, създадени под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Анатоли Антонов.

Детското творчество е посветено на началото на учебната година.

Слово-поздрав поднесе директорът на училището Тереза Иванова.
Учениците представиха и музикални изпълнения, ръководени от преподавателя си по музика –  Деница Дойчева.

 Изложбата може да се види до края на месец септември.

 
 


Нов успех за учениците от СМГ

На международното състезание по математика IIMC в Индонезия осемте състезателя на СМГ спечелиха 5 златни и 3 сребърни медала:
Нгуен Чи Зунг – 9а клас – златен медал – преподавател Ирина Шаркова
Емилиян Рогачев – 8а клас - златен медал – преподавател Елена Станчева

Румен Василев – 7а клас - златен медал – преподавател Линка Минчева
Деница Маркова – 7а клас - златен медал – преподавател Линка Минчева
Александър Чергански – 7г - златен медал – преподавател Иван Симеонов
Петър Пенков – 9а клас – сребърен медал – преподавател Ирина Шаркова
Велина Иванова – 9а клас – сребърен медал – преподавател Ирина Шаркова
Станислав Славов – 7а клас – сребърен медал – преподавател Линка Минчева

В отборното класиране за ученици до 15,5 години, отборът на СМГ е първи подгласник в груповото и отборното класиране. В отборното класиране за ученици до 13,5години, отборът на СМГ е шампион в групото и отборното класиране и завоюва ШАМПИОНСКАТА КУПА в генералното класиране.

На състезанието участваха 66 отбори от малката възрастова група и 82 – от голямата възрастова група от общо 28 държави сред които Китай, Русия, Тайван, Хонг Конг, Канада, САЩ, Мексико, Австралия, Южна Африка, Виетнам, Тайланд и др.
 
 НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТСТВАЩИТЕ СЛЕД 7. КЛАС!

Свободни места за IV класиране в държавните и общински училища с прием след завършен VII клас по Наредба 11

20.07.2011

 
 

НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТСТВАЩИТЕ СЛЕД 7. КЛАС!

Уважаеми ученици, резултатите от трето класиране на кандидатстващите за прием в профилирани и професионални гимназии след завършен 7. клас вече са качени на адрес:

http://7klas.mon.bg/

За достъп до информацията ви е необходим входящ номер и ЕГН.

14.07.2011

 
 


На VІІІ Европейския фестивал по шах (проведен в гр.Варна -  21-29 юни 2011г.) ученикът Стефан Райков от 3 „а” клас на 144 СОУ  спечели титлите:  „Европейски шампион” и диплома „Шампион на училищния шампионат до 10 години, момчета”.

 
 

Уважаеми родители,

Уведомяваме Ви, че през лятото голяма част от училищната спортна база може да се ползва безплатно от Вашите деца. За това следва да се обърнете за повече информация към дежурните учители.

Допълнителни извънкласни дейности предлагат, както Националният дворец на децата, Столичният център за работа с деца и други институции.

ВЕСЕЛО ЛЯТО !

ВАНЯ КАСТРЕВА,
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

   
 

Национално външно оценяване (НВО)
7. клас


ВТОРО КЛАСИРАНЕ НА
КАНДИДАТСТВАЩИТЕ СЛЕД 7. КЛАС!

01.07.2011

 

РИО, София-град благодари на преподавателите по изобразително изкуство, на директорите  и на талантливите им ученици, подредили изложби във фоайето на пети етаж на Инспектората през втория срок на учебната 2010-2011година.

Пожелавам на талантливите ученици – успех и творческа реализация на таланта; на учителите– професионална грижа за децата ни, за да имат  отворени сърца за изкуството.

Ваня Кастрева
Началник  РИО, София-град

   
   
4 ОУ „Проф. Джон Атанасов” 147 ОУ „Йордан Радичков”
   
   
41 ОУ  „Св.Патриарх Евтимий” Професионална гимназия
по текстил и моден дизайн
 
 
 

На 6 и 7 юни 2011 г. се проведе награждаването на победителите от националния етап на Десети национален конкурс „Бог е любов”. Домакини на тържествената церемония  тази година бяха РИО Благоевград и Неврокопската св. Митрополия.

Отличените ученици от цяла България, творили в четири жанра на тема „Почитам родителите си” бяха посрещнати и обгрижени в манастира „Св. Георги”, гр. Хаджидимово. Сред получилите своите награди от г-жа Албена Чупетловска – главен експерт в МОМН, г-н Ивайло  Златанов – началник на РИО – Благоевград, и митрополит Натанаил бяха и следните ученици от столични училища:

 • Алиса Георгиева Русева – І клас, 20 ОУ “Тодор Минков”
 • Мила Светлинова Георгиева – VІІа клас, 68 СОУ “Академик Никола Обрешков”,
 • Девора Йорданова – 9 г., 90 СОУ
 • Филип Малев – VІ клас, ЧОУ “Св. Климент Охридски”
 • Стиляна Яворова Любенова – VІІ клас, 179 ОУ
 • Вера Огнянова Добрева – Х клас, 51 СОУ “Елисавета Багряна”
 • Елиза Юзекчиева – Х клас, 33 ЕГ “Св. София”.
 
 

На 1 юни  2011г. в актовата зала на РИО, София-град заместник -министър Милена Дамянова награди с почетното отличие на Министерството на образованието, младежта и науката „Неофит Рилски” учители и директори от столични училища.

 
 

Милена Дамянова откри и изложба на Частно училище „Артис”, експонирана във фоайето на петия етаж на РИО, София-град.

 
 

По време на традиционния младежки бизнес форум „Изгряващи звезди” – 2011 г. престижното отличие – Наградата на Столична община  „За принос в обучението по програмите с практическа приложимост на знанията” на Джуниър Ачийвмънт получи 19 СОУ „Елин Пелин”. На същия бизнес форум учениците на 19 СОУ спечелиха и наградата „Най-добра учебна компания на България” – ІІІ място.

 
 

На 2 юни 2011г. бяха връчени Сертификатите на Cisco академията към Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика ”М.В.Ломоносов“.
Това е голямо постижение за учениците от гимназията в областта на компютърната техника и технологии.

Училището е регистрирано като локална академия на световно известната мрежова Академия от 2005 година. Поздравяваме учениците и преподавателите им за техния успех.

 
 

Отборът по история от 2 СОУ "Академик Емилиян Станев", с ръководители Милена Менкова и Иван Йотов се класира на първо място в Националното ученическо състезание "135 години от подвига на Априлци", проведено на 30-31 май 2011 г. в гр. Разград.

Победителите са Деница Симеонова, Виктор Николов, Грета Цекова, Цветанка Андреева и Илияна Иванова, ученици от 2 СОУ.

 
 

На 1 юни 2011 г., за Международния ден на детето, експертите и служителите в РИО – София-град бяха поздравени от децата на ОДЗ № 90, район „Надежда”. С много песни, изпълнения на мажоретен състав и спектакъл, посветен на безопасността на движението, децата показаха знания и умения за спазване на правилата за пътна безопасност.

На 18 май 2011 г. в ОДЗ № 90 бе открит учебно-тренировъчен полигон и кабинет по Безопасност на движението по пътищата, зад което стоят усилията на целия педагогически колектив и спечелен проект към Столична община.

 
 

Уважаеми дами и господа,
Скъпи ученици,

Отново е 24 май – празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост…


В този ден на преклонение пред святото дело на създателите на българското „АЗ, БУКИ ВЕДИ…” равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий, пред силата на словото и мъдростта на знанието, сърдечно Ви поздравявам и Ви благодаря за отдадеността на просвещението.


Нека бъде успешен, осмислен от пламенно вдъхновение и удовлетворение пътят на всички творци на словото, на духа, на знанието, на светлите ни бъднини!


Нека с уважение към предците ни съхраним с делата си завещаните ни възвишена духовност, неподражаем стремеж към знание и образованост, творческа предприемчивост! Защото, който сее вяра и знание, жъне уважение и напредък!


Честит празник!


Ваня Кастрева
Началник на РИО - София-град

 
 

От 29.04. до 30.04.2011 година в старопрестолния град Велико Търново се състоя  XV Старопланински събор “БАЛКАН ФОЛК 2011, в който взе участие фолклорната формация  на Първа АЕГ гр.София. и спечели две отличия – Откритие на събора и Лауреат на събора.
Поздравяваме участниците и техните ръководители, гордеем се с техния успех и им пожелаваме и занапред да жънат победи не само на републиканско ниво.

 
 

На 11.05.2011 г.  в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков” се състоя 5-та церемония по връчване на годишните награди на РИО – София-град за принос в развитието на столичното образование. Бяха наградени:

За заслуги и принос към столичното образование:

Евелина Цанева – ст. експерт по ОСО в РИО.
Лилия Станева – гл. специалист „Човешки ресурси” в РИО.

За принос в развитието на столичното образование:

Ксения Семизорова – директор на ОДЗ № 7 „Детелина”.
Антоанета Малинова – директор на ОДЗ № 62.
Милка Митева – директор на НМУ „Любомир Пипков”.
Величка Стойчева – директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон”.


За принос в развитието на столичното образование:


Емилия Лазарова – директор на ІІ АЕГ „Томас Джеферсън”.
инж. Валерия Додова – директор на Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М.В.Ломоносов”.
Атанаска Рейха – директор на 30 СОУ „Братя Миладинови”.
Лиляна Петрова – директор на 97 СОУ „Братя Миладинови”.
Ирена Анастасова – директор на 125 СОУ „Боян Пенев”.
Мария Ангелова – помощник-директор в Американски колеж.

Мария Хаджийна – учител в ОДЗ № 1.
Албена Тодорова – учител в Първо помощно училище.
Милка Цветанова – учител в 103 ОУ „Васил Левски”.
Людмил Блажев – учител по изобразително изкуство в 51 СОУ „Елисавета Багряна”
Стефан Стефанов – учител по физическо възпитание и спорт в 16 ОУ „Райко Жинзифов”.

Елинка Щерионова – учител по БЕЛ в 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес
Елена Богданова – учител по руски език в 73 СОУ „Владислав Граматик”.
Любка Леви – учител по френски език в 133 СОУ „Ал.Пушкин”.
Дафинка Обретенова – учител по испански език в 26 СОУ „Йордан Йовков”.
Радка Манчева – учител по история и цивилизация в 45 ОУ „Константин Величков”.

Росанка Гогова – учител по география и икономика в 32 СОУ „Св.Климент Охридски”.
Марияна Данчева – учител по философия в Първа АЕГ.
Паулина Павлова – учител по математика в 107 ОУ „Хан Крум”.
Валерия Василева – учител по информатика и информационни технологии в Професионална гимназия по телекомуникации.

Илиан Петров – учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски”.
Гергина Николова – учител по химия и опазване на околната среда в 32 СОУ „Св.Климент Охридски”.
Иван Капурдов – учител по биология и здравно образование в НУККЛИИЕК.

За заслуги към столичното образование:

Юлия Димчева – директор на 19 СОУ „Елин Пелин”.
Нели Ставрева – директор на 25 ОУ „Д-р Петър Берон”.
Емилия Илиева – директор на 128 СОУ „Алберт Айнщайн”.
Маргарита Кондова – директор на 10 СОУ „Теодор Траянов”.
Надежда Владимирова – директор на 143 ОУ „Георги Бенковски”.

Цанка Ямболиева – директор на 7 СОУ „Св.Седмочисленици”.
Сия Димитрова – директор на 13 ОУ „Св.св.Кирил и Методий”.
Мина Христова – директор на Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария  Луиза”.
инж. Наташа Стоевска – директор на Професионална гимназия по текстилни и кожени  изделия.
Мариана Тодорова – директор на Софийска математическа гимназия «Паисий  Хилендарски».

Донка Димитрова – директор на СОУ за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”.
Зоя Дамянова – директор на 117 СОУ „Св.св.Кирил и Методий”.
Живка Гаврилова –директор на 69 СОУ „Димитър Маринов”.

В концерта взеха участие децата от 62 ОДЗ, хора и оркестъра на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, вокална група от 30 СОУ, балетна формация „Роберта балет”, вокална формация „Врабчета” към СЦРД и фолклорен ансамбъл към 46 ОУ, които впечатлиха всички присъстващи със своя талант.

ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 
 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

РЕГИОНАЛНИЯТ ИНСПЕКТОРАТ
ПО ОБРАЗОВАНИЕТО, СОФИЯ-ГРАД,


Ви честити

24 май – Деня на славянската писменост и култура,

и Ви кани на

ТЪРЖЕСТВО
за връчване на грамотите
за принос към столичното образование

11 май 2011 г., 11:00 часа

Национално музикално училище „Л. Пипков”,

Концертна зала,
ул. „Оборище”№17

ВАНЯ КАСТРЕВА,
НАЧАЛНИК НА РИО-СОФИЯ-ГРАД

 
 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

На 0
9.05.2011 г. в Регионален инспекторат по образованието, София-град, за поредна година се провежда ДЕН НА УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ. Ръководството на институцията бе поето от екип успяващи млади хора, готови да се справят с предизвикателствата на деня. За мен е удоволствие да Ви ги представя:
Началник на Регионален инспекторат по образованието – Ралица Цветанова, ученичка в ХІ клас на  2 АЕГ „Томас Джеферсън”
Отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност”

 1. Началник отдел – Радослав Йорданов, ученик в Х клас на 91 НЕГ „Проф. Констатин Гълъбов”;
 2. Старши експерт по организация на средното образование – Цветелина Танова Боянкина, ученичка в ІХ клас на 117 СОУ;
  1. Старши експерт по български език и литература – Елена Дамянова, ученичка в ХІ клас на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”;
 3. Старши експерт по чуждоезиково обучение – Моника Иванова, ученичка в ХІІ клас на 133 СОУ „А. С. Пушкин”;
 4. Старши експерт по математика – Иван Божилов, ученик в ХІ клас на СМГ „Паисий Хилендарски”;
 5. Старши експерт по информатика и информационни технологии – Димитър Маринов Вулджев, ученик в Х клас на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов”;
 6. Старши експерти по природни науки и екология – Радостина Василева, ученичка в Х клас на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” и Боряна Хаджийска – ученичка в Х клас на І АЕГ;
 7. Старши експерт по обществени науки и гражданско образование – Лазарина Солакова, ученичка в ХІІ клас на НСОУ „София”;
 8. Старши експерти по физическо възпитание и спорт – Деспина Кънева, Борис Нецов и Ния Нотева, ученици в ХІІ клас на СМГ „Паисий Хилендарски”;
 9. Старши експерт по професионално образование – Тихомир Видаркински, ученик в ХІ клас на НПГПТО „М. В. Ломоносов”;
 10. Старши експерт по интегрирано обучение и специални училища – Иван-Асен Младенов, ученик в VІІ клас на 6 ОУ „Граф Игнатиев”;

Отдел „Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване”

 1. Началник отдел – Веселина Миховска, ученичка в ХІ клас на НТБГ;
 2. Главен счетоводител –Камелия Рупска, ученичка в ХІ клас на НФСГ;
 3. Старши експерт по информационно осигуряване – Йоанна Димитрова, ученичка в ІХ клас на 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо”.

Вярвам, че нашите колеги, поглеждайки под друг ъгъл столичната образователна система, ще преоткрият своите възможности.
На всички ученици желая успех и добър късмет в тяхната бъдеща професионална реализация!

С вяра за бъдещо ползотворно партньорство!

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО - СОФИЯ-ГРАД

 
 

На 26.04.2011 г.  талантливите млади художници от  профил „Изкуство” на 149 СОУ се включиха за четвърта година в традиционния   Пролетен салон на изкуствата, провеждан от Детско-юношеския отдел в Столична библиотека.

Изявата на младите художници е поредната след тяхното завладяващо представяне  в „Хедерфабрик”, град Крефелд, Германия през януари-март 2011 г. и преди изложбата в Българския културен център в Рим през юни 2011 г.

Горещо бяха аплодирани от ученици, учители и гости изпълненията на талантливите деца – Ния и Ади от VІ клас, и в друга област на изкуствата – музиката.

Станалата традиционна за 149 СОУ изява за поред път доказа, че досегът с изкуството носи радост и наслада.

 
 

Учениците от 144 СОУ „Народни будители” спечелиха в последните месеци плеяда от награди:

 • от ”VІІ национален конкурс „Орфеева дарба”: диплом и сребърен медал за Христина Стоянова- ученичка (класическо пеене), диплом и сребърен медал за хор „Малките будители” , дипломи за преподавателите: Бинка Добрева - преподавател по класическо пеене;  от Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче”  -  диплом и „Златната лира на Орфей” – за Божидар Христов-гъдулка, за сборен оркестър на 144 СОУ и група „Щурчета”, „Сребърна лира на Орфей” – за камерна инструментална формация – ръководител Константин Фиданчев. Учениците от 144 СОУ взеха и голямата танцова награда на София за 2011г. за Ансамбъла при 144 СОУ – общо 4 купи в първа възрастова група и 2 купи във  втора възрастова група;
 • От „Песенната дъга на Кутев” – втора награда за Божидар Христов-гъдулка;от „Седми национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родоюбие” – първо място за вокална формация „Малките будители”;
 • Савина Николова (VІІІ клас 144 СОУ) за участие в национален турнир по Kung Fu To  - Discipline light weapons - ІІ място и Discipline light Contact - ІІ място;
 
 
 

 

2011 година е обявена за Европейска година на доброволчеството с идеята да се постави акцент върху огромното значение на работата на доброволческите организации. В ЕС един от всеки петима граждани е ангажиран с някаква доброволческа дейност.

По този повод на 29.04.2011 г. в сградата на Националния съвет на БЧК  РИО – София-град, съвместно със Столична младежка организация на БЧК, организира среща с представители на Ученически съвети от столичните училища – 88 СОУ, 119 СОУ, 51 СОУ, 30 СОУ, 36 СОУ, 2 СОУ, 26 СОУ, 117 СОУ, 28 СОУ, 125 СОУ, 22 СОУ, СГСАГ, 164 ГПИЕ, 16 ОУ, 20 ОУ, 9 ФЕГ, ПГАВТ „А.Попов”, 17 СОУ, 7 СОУ, 39 СОУ, ПГТЕ „Х.Форд”, 29 СОУ, 177 ОУ, СМГ, 21 ОУ, I ЧАЕГ, НТБГ, НФСГ.

Младите хора изразиха своето мнение за мястото на младите хора в разрешаването на водещи проблеми за обществото; демонстрираха желание за включване на доброволчески труд в училище и дискутираха върху актуалните проблеми и нужди на децата и учениците в София. Учениците показаха своята креативност и увереност, че ще изградят успешното бъдеще на България.

 
 

Резултати от учебна практика в Италия

От 29 март до 11 април ученици от XI клас от Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия”, професия фризьрство проведоха учебната си практика в престижната академия  “Cosmec S.p.A” в гр. Милано, Италия.  Обучението беше по спечеления проект по програма „Леонардо да Винчи”.
 Учениците се запознаха с новите модни тенденции във фризьорството и новите технологии за обработка на косата.
Тези две седмици ще останат незабравими, както за учениците, така и за техните италиански преподаватели, които останаха очаровани от уменията и качествата на нашите възпитаници.

 
 
 
 

На 18.04.2011г. се проведе ХІІ Столично ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

За трета поредна година учениците от 40 СОУ „Луи Пастьор”, район „Люлин” се класираха на първо място. Те показаха задълбочени знания и умения за справяне с критични ситуации.

Отборът ще представлява столицата на Републиканско състезание през месец май 2011г.

 
 

На 16.04.2011 г. в 134 СОУ за втори път се проведе състезание по информационни технологии „Големият до мен”.

Победители

 
 

На 12.04. 2011 г. на 5 етаж в Регионалния инспекторат по образованието беше открита изложба на ученици от ЧПГ „Образователни технологии”, профил  Технологичен – информационни технологии.
Учениците от 11б клас показват проектите си на тема „Фирмена идентичност” по програмата за графичен дизайн под ръководството на преподаватели от НБУ. Проектите са израз на  представите на единадесетокласниците за рекламни материали на фирми, спортни клубове и заведения.

Тази проява е първото им публично представяне и им желаем да постави началото на големи успехи в областта на графичния дизайн.
 
 

Единадесетокласникът Христо Рашеев от Националната природо-математическа гимназия в София "Акад. Любомир Чакалов" спечели златния медал на Националното състезание по химия и опазване на околната среда, което се проведе в Шумен. В състезанието тази година участваха 172-ма ученици от 26 области на страната

Христо е първият участник в историята на надпреварата, който събира пълния сбор от 100 точки.

Оценката му, приравнена към шестобалната система е 6,00, и с нея може да се кандидатства във всички ВУЗ-ове в страната.

 
 

УЧЕНИЦИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ТЪРГОВСКО-БАНКОВА ГИМНАЗИЯ, ГРАД СОФИЯ, ОТНОВО ПОКОРИХА НЮ ЙОРК

Учениците от Националната търговско-банкова гимназия, град София, спечелиха 12 призови награди за работата си по време на 14 панаир на учебно-тренировъчните фирми в Ню Йорк, САЩ, в рамките на световната организация PEN INTERNATIONAL, провел се на 6 и 7 април 2011 година.

Учениците Христина Борисова, Веселина Миховска, Мария Йотова и Мартин Михайлов със своите международни отбори завоюваха съответно І, ІІ и ІІІ и ІV място в икономическото състезание Global Business Challenge, организирано от New York Life Foundation, спонсорирано от банка HSBC, по задание на Харвардския университет.

Екипите на „Дигитален рай” ООД, „Алма Тур Джуниър” ООД и „Paus&Klaus” ООД се изкачиха 8 пъти на почетната трибуна, за да получат своите отличия – първо, второ място и почетна награда за професионално изработен каталог; трето, девето място и почетна награда за най-добър уеб сайт; награда за изключителен принос в категорията „Професионално обслужване на клиенти” и две награди за изключителен принос в категорията „Най-добър щанд на учебно-тренировъчна фирма”.

В състезанието участваха 1 43 отбора от 10 различни държави. Българските ученици впечатлиха организаторите на панаира, всички комисии и своите съученици от САЩ, Германия, Белгия, Швеция, Бразилия, Австрия, Индонезия, Румъния и Австралия със своите икономически знания, професионални умения и екипност и заслужено спечелиха най-голям брой отличия.
 
 

ПЪРВА НАГРАДА ЗА ВАЛЕНТИН ГАБАРОВ,
УЧЕНИК ОТ ТУЕС – СОФИЯ,
НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО КОМПЮТЪРНИ МРЕЖИ

На 9 и 10 април се проведе Седмото национално състезание по компютърни мрежи.

Четири ученика от София се представиха отлично и ще представят България на Международно състезание по Компютърни мрежи.

Валентин Габаров и Александър Спасов от ТУЕС, с ръководител Стела Стефанова

Бисер Миланов и Стефан Николов от НПМГ.

 
 

За да не забравяме да се шегуваме и с усмивка да  приемаме предизвикателствата на живота, ни помагат нашите деца.Във връзка с 1 април учениците от 155 основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” поздравиха с шопски анекдоти и хумористични песни екипа на РИО- София , а на площада на село Кривина  представиха подготвения от тях и учителите концерт под надслов „Може и да сме КРИВИнчани, но все сме прави!”

 
 

В 34 ОУ „Стою Шишков” стартира кампанията „Малкото голямо четене” с любими откъси от произведения на български и чужди автори. Учениците четат и разказват за неповторимите си преживявания във фантастично-приказния свят на детските книги. Малкото голямо четене ще продължи чрез творбите на децата, които ще рисуват и ще пишат за своите пътешествия из страната, където всички мечти се сбъдват. Предстои и изложба на детски илюстрации за любима детска книжка през месец май.

 

„МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН”

29 март 2011 г.

За десета поредна година Джуниър Ачийвмънт – България организира популярната инициатива в областта на кариерното развитие „Мениджър за един ден”. Тази година екипът на Регионален инспекторат по образованието – София-град имаше удоволствието да работи с дванадесетокласника от профил „Технологичен” Светлин Бартолов Атанасов – ученик на 137 СОУ„Ангел Кънчев”. В ритъма на деня Светлин успя да се докосне до отговорната работа на началника на РИО и ролята на институцията в образователната система. Всички желаем на нашия „Мениджър за един ден” отлично завършване на средното образование и успешна професионална реализация.

 
 

На 23 март 2011 г., по повод настъпването на пролетта, на петия етаж в РИО - София-град откриха изложба учениците от 1 СОУ "Пенчо Славейков", където вече години наред успешно се реализират и паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство.

 
 

„НИЕ ЩЕ ЖИВЕЕМ ТУКА И НИ ПУКА ЗА НАЙЛОНА И БОКЛУКА!”

На 22. март - Световният ден на водата - в 26 СОУ ”Йордан Йовков” стартира кампанията за намаляване употребата на найлонови торбички под надслов „Ние ще живеем тука и ни пука за найлона и боклука!”. Младите еколози информираха жителите на квартала за инициативата като им раздадоха листовки и стикери. В двора на училището бе открито ателие за изработване на торбички от рециклирана хартия. Учениците направиха демонстрация на сепарираща система за разделно събиране на отпадъци. Еколозите от осми клас представиха свой модел на уред за събиране на използвани найлонови торбички, а зрелостниците с профил „Екологичен туризъм” представиха пред училищната общност и гостите новия си проект „Зелена мрежа”.

26 СОУ е училище с дългогодишна традиция в областта на екологията. Очаквайте още предизвикателства от нашите еколози!

 
 

Тази учебна година петокласниците на  30 СОУ „Братя Миладинови” за първа  година изучават италиански език под формата на ЗИП. Училищнито ръководство с радост съобщава, че са взели първа награда в категорията си на първия конкурс „Сребърна маска” – „Mascherina d`argento”, под егидата на посолството на Република Италия в България. Почетен гост на конкурса беше посланикът на Република Италия в България – Негово Превъзходителство г-н Стефано Бенацо.

 
 

Традиция е в 20 ОУ „Тодор Минков”  с ранно чуждоезиково обучение по немски и френски език да се провежда карнавал „Fasching”. Тази година той се проведе на 11.03.2011 г. .

Пират, принцеса или полицай …  това решиха учениците-творци от 1- ви до 7-ми клас в богато представената програма. С голям ентусиазъм те,    облечени в различни пъстри костюми, с весела музика и много песни, представиха сценки от приказки, скечове и вицове на немски език.

Не липсваха танци и забавни игри. Участниците сами изготвиха диалозите и режисираха своето изпълнение.
На фантазията на децата не може да се сложи граница…

 
 

На 15.03.2011 г. в зала „Св. София” тържествено бе отбелязан Денят на Холокоста.

Проведе се среща на проф. Михаел Бар-Зоар, автор на книгата за спасяването на българските евреи „Извън хватката на Хитлер” с ученици от столичните училища, осъществена под патронажа на г-жа Цецка Цачева – председател на Народното събрание и организирана от РИО, София-град, Центъра за толерантност и Маг Медия. Мероприятието бе уважено от много гости, журналисти и общественици.

 
 

На  10.03 2011г. в Национална спортна академия „Васил Левски”се състоя церемония по връчване на годишни награди на учители по физическо възпитание и спорт, на РИО – София-град и Столична община.

Номинациите за „Учител на годината” 2010г. са за постижения в областта на методиката на преподаване по физическо възпитание и спорт, използване на съвременни интерактивни методи в обучението и за извънкласни спортни дейности.

Бяха отличени училища и детски градини, използвали добри практики в областта на физическото възпитание и спорта, както и районни администрации, провеждащи ефективна политика за развитието на ученическия спорт.
                                                                           

На церемонията присъстваха г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на гр. София, г-жа Милена Дамянова- заместник-министър на Министерството на образованието, младежта и науката, г-жа Ваня Кастрева -  Началник на РИО – София-град, г-н Иван Ценов - заместник-министър на Министерството на физическото възпитание и спорта, проф. д-р Лъчезар Димитров – ректор на Национална спортна академия „Васил Левски”, представители на Столична община, Българския олимпийски комитет, спортни федерации, клубове,  учители и др.                     

 
 

На 1 март екипите на РИО – София-град  и на МОМН имаха  удоволствието да получат поздравления по случай бълграския празник Баба Марта от учениците на 136 ОУ „Любен Каравелов” и 144 СОУ „Народни будители”. Във фоайето на 5 етаж в РИО е подредена изложбата с произведения на талантливите ученици от двете столични училища.

 
 
 
 
 
 

Учениците от 35. СОУ ”Д. Войников” имат традиция – седмокласниците отбелязват Националния ни празник с рецитация на Вазовата ода „Опълченците на Шипка”. Тази година те подготвиха видеопоздрав до всички българи – и тези, които са тук и тези, които са далеч от Родината си. Поздравът e  изпратен със съдействието на Агенцията за българите в чужбина. (http://www.aba.government.bg)

 
 

На 24 и 25.02.2011 год. в хотел „Родина” – София се проведе Регионално състезание за „Най-добър млад готвач, сервитьор, хлебар-сладкар и барман”, организирано от Министерството на образованието, младежта и науката съвместно с Регионалния инспекторат по образованието София - град.
Училище домакин бе Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” град Банкя.
Участваха 55 състезатели от 18 училища на 8 области от Западния регион на България.
Най-добре представилият се отбор в четирите категории е на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” град Банкя  с ръководители Божидар Цветков - Директор на ПГ по туризъм -  Банкя и инж. Димитринка Колева – пом. директор УПД на ПГ по туризъм – Банкя.

 
 

Учениците от 139 ОУ „Захарий Круша” – район Лозенец, с преподавател по изобразително изкуство Мариела Петкова,  представиха изложба „Цветовете на природата” – на петия етаж в РИО - София-град.

 
 
 


Под знака на Европейската година на доброволчеството по инициатива на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова и Н.Пр. Посланика на Унгария Юдит Ланг у нас, ученици от 38 ОУ „Васил Априлов” и 129 ОУ „Антим І” изработиха къщички и хранилки за птици. На 23.02.2011 г. децата поставиха къщичките в парка на Военна академия „Г.С.Раковски” в присъствието на кмета, посланика на Унгария и началника на РИО-София град.

Инициативата за поставяне на къщичките в изградения по проект на арх. Грюнангер през 1906 г. парк на Военна академия е посветена на Европейската година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция. Целта е да се възпитава у най-малките граждани на София грижа и милосърдие за заобикалящия ги свят.

Надявам се, че столичните училища и детски градини ще изпълнят годината на доброволчеството с поредица от инициативи, които ще надградят благородническите дела на предците ни и ще бъдат под знака на съзидателен труд за доброто на хората и обществото.                                                                                             Ваня Кастрева
Началник на РИО-София град

 
 


В Регионалния инспекторат по образованието София-град, на петия етаж,  бе открита  изложба на възпитаниците на 120 ОУ „Г.С.Раковски”, посветена на 100 годишнината от построяването на сградата на училището-паметник на културата. Учениците от четвърти и пети клас представиха свои картини и апликации, изработени под ръководството на преподавателите по изобразително изкуство Надежда Недялкова и Димитрина Гетова.


 
 
ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ,
2 СОУ „АКАД. ЕМИЛИЯН СТАНЕВ”


8 февруари, 2011 година


 
 
 
АРХИВ >>

  

Национална програма
за осигуреност със заместващи учители


БАНКА–КАДРИ

 

Горещ телефон за сигнали:

02 935 6081