актуално

 

На 22.08.2017 г. на тържествена  церемония в заседателната зала на РУО – София-град бяха връчени почетните отличия на Министерство на образованието и науката „Национална диплома“ на следните зрелостници от столични училища:
Атанас Марков – Първа английска езикова гимназия, гр. София, област София-град. Успешно представяне в международни сесии на младежки проект „Модел Европейски парламент“ през 2015 и 2017 г.
Валентин Димов – 91 Немска езикова гимназия „Професор Константин Гълъбов“, гр. София, област София-град; Трето място на Национална олимпиада по математическа лингвистика за учебната 2016/2017 г.
Виктория Христова – Национална природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“, гр. София, област София-град; Бронзов медал на Международна олимпиада по биология за учебната 2016/2017 г.
Павел Ковачев – Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия, гр. София, област София-град; Оценка отличен на национална олимпиада по италиански език за учебната 2016/2017 г.
Тина Владимирова – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, гр. София, област София-град; Сребърен медал на международна олимпиада по математическа лингвистика за учебната 2015/2016 година.
       На всички тях желая чрез знанието да намерят верния път за своята личностна и професионална реализация и чрез делата си да направят по-добър света!

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
                        НАЧАЛНИК НА РУО
 СОФИЯ-ГРАД

 
 
 

СВОБОДНИ МЕСТА ЗА ЧЕТВЪРТО КЛАСИРАНЕ ЗА ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В VIII КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 ГОДИНА

Дейностите за прием на ученици на четвърто класиране се организират и осъществяват във всяко училище, в което има свободни места. С графикът на дейностите можете да се запознаете на електронните страници на училищата.

 
 
 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Свободните места за ученици в първи клас, подадени от училищата в столичните училища към 14.07.2017 г. след трето класиране са, както следва:

Вярвам, че ще направите най-добрия избор на училище за Вашето дете, като се съобразите, както с интересите на детето Ви, така и с възможностите на училището.

Във връзка с това препоръчвам да следите информацията на електронните страници на училищата.

Пожелавам успех на всички участници в столичната кампания за прием на първокласници!

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО
- СОФИЯ-ГРАД 

 
 

Александра Алексиева, ученичка от X клас на 128. СУ „Алберт Айнщайн”, спечели званието почетен лауреат на международно състезание за есе на английски език в университета Оксфорд от 3 до 7 юли, 2017 г.  Близо 200 участници от 77 държави бяха поканени във Великобритания за участие в ученически дебат по въпроса за глобалните климатични промени и  в церемония по връчване на наградите.

Подготовката за участие в състезанието се осъществява в извънкласни занимания по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици”.

 
 
 

Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А. С. Попов" успешно приключи участието си в проекта "Система за кариерно ориентиране в училищното образование".

На заключителното мероприятие всички ученици от пилотните паралелки получиха сертификати за активното си участие в дейностите по апробиране на Програмата за кариерно ориентиране.

 
 

На официална церемония на 28.06.2017 г. Професионална гимназия по телекомуникации – София, бе удостоена с престижното трето място на Литературния конкурс за средношколци изучаващи английски език – 2017, организиран от Нов Български Университет.

Под ръководството на г-жа Жанета Декова, старши учител по английски език в ПГТК трима младежи:
Ангел Йотов – 8 Ж клас
Милен Гочев – 11 А клас
Даниел Калчев – 11 А клас
получиха също поощрителни награди и грамоти.

Наградата на ПГТК – София е особенно ценна, защото нашите възпитаници , от професионална гимназия, се състезаваха с изтъкнати хуманитари от извевстни столични езикови гимназии.

 
 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
София-град

На второ класиране учениците трябва да се запишат, в училището в което са класирани, или губят мястото.

В третия етап на класиране участват ученици, които не са приети или не са кандидатствали до момента:

За участие в третия етап на класиране учениците подават нови заявления в училища-гнезда или on-line.
Кандидатства се само за тези паралелки, в които има останали свободни места. За да подадат заявление учениците трябва да покажат оригинала на свидетелството за завършено основно образование.

Класирането в третия етап става отново по бал, който не се влияе от достигнатите балове на първо и второ класиране.

 
 
Резултатите от второто класиране за училища с профилирани паралелки и за част от професии с прием след завършен 7. клас могат да се проверят на един от двата сайта:  https://priem.mon.bg или http://7klas.mon.bg.

Учениците могат да се запишат в училищата, в които са класирани от 05.07 до 07.07.2017 г. включително.

Документи за участие в трети етап на класиране могат да се подават от 11.07. до 13.07.2017 г. включително в училищните гнезда или онлайн на https://priem.mon.bg.
 
 
 
 

На официална церемония на 26.06.2017 г. 2. СУ "Акад. Емилиян Станев" бе удостоено с почетен плакет за училище посланик на Европейския парламент във връзка с участието си в проекта "Програма за училища посланици на Европейския парламент".

Д-р Елеонора Лилова, директор на 2. СУ, приветства старшите и 22 младши посланици за отличното представяне и награди учениците Джордани Димитров и Борислава Пангалова. Г-жа Таня Чунтова, представител на Информационното бюро на Европейсия парламент, сподели, че участниците от 2. СУ са се включили в най-много дейности и журито е впечатлено от активността на училището. С презентацията на д-р Р. Бочева за постигнатото по проекта може да се запознаете чрез линка https://prezi.com/gbizfts9rt89/presentation/.

Училищните посланици смятат да подкрепят следващите училища, които ще участват в проекта.
Нека заедно развиваме активното гражданство у младите хора!

 
 
 

На 28.06.2017 г. Софийска професионална гимназия по туризъм бе домакин на финалната среща на инициативата „Поглед към доброто“ за учебната 2016/2017 г.

Организатори на срещата са Сдружение „Аутизъм днес”, РУО – София-град,  Софийски ученически съвет и Столична община. Присъстваха д-р Ваня Кастрева – Началник на РУО – София-град, г-н Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, г-жа Владислава Цолова - председател на Сдружение „Аутизъм днес”, актрисата Елена Петрова, шеф Иван Манчев, певицата Йоанна Драгнева, представители на столична община и др. Участие в дискусията взеха ученици от Софийска професионална гимназия по туризъм и деца от пети и шести клас от 5. ОУ.

Събитието беше отразено от журналисти от Българско национално радио, радио „Хоризонт” и др.

 
 
 Официалната церемония по награждаването на отличилите се ученици в олимпиадата по италиански език 2017 г.  се проведе на 22 юни в Посолството на Република Италия в София. Учениците бяха поздравени и наградени лично от посланика Стефано Балди. За поредна година 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри" беше достойно представено от нашите ученици - Дарина Стаматова, Христина Алексова, Димитър Костадинов, Патрисия Атанасова, Ноеми ди Куньо. 
 
 

Нa 20.06.2017 г. в ДГ № 37 „Вълшебство“ се проведе финалният етап на НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА: „Ръчички нежно протегнете и приятел в нужда прегърнете, агресията вредна изгонете, с любов и радост отвърнете“. Той беше организиран от Директора на ДГ № 37 „Вълшебство“ госпожа Гергана Петрова, съвместно с Обществения съвет. Идеята на конкурса беше да провокира у децата прояви на повече добри постъпки, като превенция за  намаляване на агресията. Тези идеи са намерили място в рисунките, където децата са пресъздали своето виждане и усещане за доброто. Компетентно жури с председател  доц. д-р Мариета Савчева – преподавател по методика на обучението по изобразително изкуство в ДИУУ – гр. София, Кръстина Друмева – преподавател по изобразително изкуство, Ана Денева – психолог, определи наградените творби.

При 5-6 годишни наградените са:

Първо място: Радостин Радославов Докусански – ДГ „Мара Балева“ – гр. Искър
Второ място: Емануела Иванова – ДГ № 37 „Вълшебство“ – гр. София
Трето място: Никол Балева – ДГ № 112 „Детски свят“ – гр. София

При 7 годишни:

Първо място: Мария Петрова - ДГ № 160 „Драгалевци“ – гр. София
Второ място: ДГ № 46 „Жива вода“ – гр. София
Трето място: Ивелина Мартинова Кътева – ДГ № 2 „Слънчице“ – гр. Мездра
Две специални награди присъди госпожа Гергана Петрова като организатор на конкурса. Биляна Любенова Цинцарска – ДГ № 4 „Мир“ – гр. Мездра и Матеа Натева – ДГ № 160 „Драгалевци“.

С наградените творби се откри изложба в РУО – София-град.

 
 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧИТЕЛИТЕ ОТ СОФИЙСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПРОТИВ АГРЕСИЯТА

 

  
 

Горещ телефон за сигнали:

02 935 6081