актуално

 
 
 

На 18.10.2017 г. Софийска професионална гимназия по туризъм представи обновената учебна работилница на ул. „Дунав“ по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Модернизиране на системата на професионалното образование“.

Присъстваха инж. Магдалена Станулова – главен   експерт в Министерство на образованието и науката, инж. Златка Иванова – старши експерт в РУО - София–град и представители на бизнеса.

 
 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
Поздравявам Ви с Международния ден на учителя – 5 октомври!
Човечеството е запазило в културната си памет УЧИТЕЛЯ като вдъхновител, творец по пътя на своeто развитие.
Защото УЧИТЕЛЯТ е онзи, който дава вяра, любов и надежда  за бъдещето!
Защото УЧИТЕЛЯТ твори нови светове чрез словото и знанията и щедро ги споделя.
Защото УЧИТЕЛЯТ е открил смисъла на своето съществуване в това да буди умовете и да просветлява душите!

СКЪПИ КОЛЕГИ!
Вярвам, че следвате мисията си на просветители и в удивителния технологичен 21-ви век, защото човекът е най-великото творение, неутолимо стремящо се към тайнствата на знанието. А Вие носите огъня на вдъхновението! 
Позволете ми още веднъж да Ви поздравя с празника и да Ви пожелая здраве, щастие и много успехи!

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА,
НАЧАЛНИК НА РУО –
СОФИЯ-ГРАД

 
 

   На 26 септември 2017 г. в конферентната зала на хотел „Ренесанс“се проведе Национална конференция в рамките на проект CL@SS : „Развитие на социални компетенции в средното училище“ .

Проектът се реализира от екипа на 137 СУ „Ангел Кънчев“в съдействие с Националната школа по мениджмънт. Събитието бе уважено от страна на РУО – София- град, в лицето на госпожа Ваня Кастрева, представители на МОН, на Дирекция образование към Столична община, на Синдиката на българските учители, на образователен сайт „Уча се“, както и от учители от различни столични училища.

Присъстващите на събитието имаха шанса да се запознаят с различни иновативни методи за развитие на ключово важни социални умения като ефективна комуникация, решаване на проблеми, събиране и управление на информация, предприемачество и сътрудничество. Различните дейности по изпълнението на този проект са насочени към създаване на нов модел на преподаване, който да стимулира креативността и на учениците, и на учителите.

Още с встъпителните си думи господин Владимир Миков – директор на 137 СУ, привлече вниманието на присъстващите с атрактивната игра „Топката на знанието“ и с умението си да провокира към участие домакините и гостите на събитието. Последваха различни игри, в които се редуваха динамиката на действията с поемането на различни, интригуващи за участниците, роли и задачи, благодарение на които те видяха в нова светлина ролята на учителя в процеса на обучение.

 
 
 
 

На 28.09.2017 г. в ПГТЕ "Хенри Форд" се проведе среща между министъра на образованието и науката - г-н Красимир Вълчев с директори на столичните училища и с участието на началника на РУО - София-град, д-р Ваня Кастрева и старши експерти от Регионално управление на образованието - София-град.

В хода на срещата бяха представени и дискутирани приоритетите в системата на предучилищното и училищното образование за учебната 2017/ 2018 година както на национално, така и на областно ниво.

Съществен момент на срещата бе обмяна на мнения между министъра, началника на РУО - София-град и участниците, както и предложения за промяна на действащата нормативна уредба с цел, оптимизиране на дейностите и от гледна точка на по-добре функционираща образователна система.
 
 
 
 

На 26.09.2017 г. в Софийска професионална гимназия по туризъм се проведе Регионална среща на тема „Основни акценти в развитието на професионалното образование и обучение“. Организатор бе РУО София – град.

Присъстваха инж. Таня Михайлова – зам. министър на образованието и науката, д–р Ваня Кастрева – началник на РУО - София–град, Мария Тодорова – директор на дирекция „Професионално образование и обучение“, експерти от МОН и от РУО София–град, София–област, Перник, Кюстендил и Благоевград и директори на професионални гимназии от същите региони.

Представени бяха основни акценти в развитието на професионалното образование и обучение и се проведоха дискусии по обсъжданите теми.

 
 


УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
СКЪПИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ,

ПОЧТИ СТОЛЕТНА Е ТРАДИЦИЯТА 15 СЕПТЕМВРИ ДА БЪДЕ ДЕНЯТ НА ВЕЧНО НОВОТО НАЧАЛО НА БЪЛГАРСКАТА ЛЮБОВ КЪМ ЗНАНИЕТО И ПРОСВЕТАТА – НАЧАЛО, СЪБРАЛО В СЕБЕ СИ РАДОСТ, НЕТЪРПЕЛИВО ОЧАКВАНЕ, ЕНТУСИАЗЪМ, ВЪЛНЕНИЕ И ПРИТЕСНЕНИЕ. ЗАЩОТО ВСЯКА УЧЕБНА ГОДИНА Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, ИЗПИТАНИЕ И УПОРИТ ТРУД. ЗАЩОТО НЯМА ЛЕК ПЪТ КЪМ ПОЗНАНИЕТО И МЪДРОСТТА.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, НЕ СА МНОГО ПРОФЕСИИТЕ, КОИТО ПРИСЪСТВАТ В ЦЕЛИЯ ЖИВОТ НА ЧОВЕКА, НО НАШАТА Е ТАКАВА – НИЕ СМЕ ТЕЗИ, КОИТО МОЖЕМ ДА ЗАПАЛИМ СТРАСТТА КЪМ ЗНАНИЕТО, ДА ПОКАЖЕМ МАГИЯТА НА НАУКАТА И ДА НАПЪЛНИМ СЪРЦАТА СЪС СЪПРИЧАСТНОСТ И ОБИЧ КЪМ ДРУГИТЕ.   И ТАКА ДА УСЕТИМ УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО НА ТВОРЕЦА, НА ВОДИТЕЛЯ, НА НЕЗАБРАВИМИЯ УЧИТЕЛ.


ОСОБЕНО ВЪЛНУВАЩ Е ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН ЗА НЕТЪРПЕЛИВИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ И ОЩЕ ПО-МАЛКИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ ОТ ПОДГОТВИТЕЛНИТЕ ГРУПИ. МИЛИ ДЕЦА, В УЧИЛИЩЕ ВИЕ ЩЕ НАМЕРИТЕ СВОИТЕ НОВИ ПРИЯТЕЛИ, НО И ЩЕ ОТКРИЕТЕ  КОЛКО ПРИВЛЕКАТЕЛНА Е НАУКАТА!

СКЪПИ УЧЕНИЦИ, ДОВЕРЕТЕ СЕ НА ВАШИТЕ УЧИТЕЛИ, ЗАЩОТО ТЕ СА ХОРАТА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОИТО УВЕРЕНО СТЕ ПОЕЛИ ПО ПЪТЯ КЪМ ЗНАНИЕТО. НО ОСВЕН ТОВА ТЕ ЩЕ ВИ ПРЕДАДАТ НАЙ-ЦЕННИТЕ ЖИТЕЙСКИ УРОЦИ – ДА БЪДЕТЕ ЧОВЕЧНИ, ДА СТЕ СМЕЛИ В МЕЧТИТЕ СИ И УПОРИТИ В ПРЕСЛЕДВАНЕТО ИМ.


УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, НЕКА 15 СЕПТЕМВРИ ДА НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ДЕН, В КОЙТО ИЗРАЗЯВАМЕ ПРИЗНАТЕЛНОСТТА СИ КЪМ УЧИТЕЛИТЕ. ВЪЗПИТАВАЙТЕ РЕСПЕКТ КЪМ УЧИТЕЛЯ И СЪХРАНЯВАЙТЕ НЕГОВИЯ АВТОРИТЕТ, ЗАЩОТО НАШАТА ЦЕЛ Е ОБЩА – ЗАЕДНО ДА  ВОДИМ ДЕЦАТА СИ КЪМ УТРЕШНИЯ ДЕН, ДАРЯВАЙКИ ГИ С ЛЮБОВ, ОКРИЛЯЙКИ ГИ В ТРУДНОСТ!

НЕКА ПЪТЯТ НИ ДА Е ВЪЛНУВАЩ И УСПЕШЕН!

НА ДОБЪР ЧАС!

София, 15 септември 2017 г.

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА,
НАЧАЛНИК НА РУО - СОФИЯ-ГРАД

 
 
 
 

На 12.09.2017 г. в зала № 272 на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе традиционното работно съвещание със столичните директори на училища и обслужващи звена.

Д-р Ваня Кастрева – началник на РУО – София-град представи постиженията на столичната образователна система работата през учебната 2016/2017 година. Бяха очертани и приоритетите за предстоящата 2017/2018 г.

Официални гости на събитието бяха: г-жа Снежана Дукова, проф. Анелия Клисарова и г-жа Ирена Анастасова - народни представители в 44-тото Народно събрание, инж. Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката;  г-жа Деница Сачева – заместник-министър на образованието и науката; г-жа Живка Първанова – заместник-областен управител на област София; г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община; заместник-кметът на Столична община – д-р Тодор Чобанов, представители на Министерство на образованието и науката, Столична община и социалните партньори на образователната система.
Апел и призив към директорите и учителите относно ефективна работа и функциониране на екипи за съвместна работа на институциите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст отправиха след благопожеланията си за спорна и спокойна учебна 2017/2018 г. както г-жа Йорданка Фандъкова, така и инж. Таня Михайлова.
Всички участници бяха посрещнати с китка здравец от ученици на 191. Основно училище "Отец Паисий“; 86. Основно училище „Св. Климент Охридски“ и 200. Основно училище „Отец Паисий“. С поздрав от вокалната  група при 64. Основно училище „Цар Симеон Велики“ с вокален педагог г-жа Теодора Дринкова всички си пожелаха успешна нова учебна година.

 
 
 
 

На 22.08.2017 г. на тържествена  церемония в заседателната зала на РУО – София-град бяха връчени почетните отличия на Министерство на образованието и науката „Национална диплома“ на следните зрелостници от столични училища:
Атанас Марков – Първа английска езикова гимназия, гр. София, област София-град. Успешно представяне в международни сесии на младежки проект „Модел Европейски парламент“ през 2015 и 2017 г.
Валентин Димов – 91 Немска езикова гимназия „Професор Константин Гълъбов“, гр. София, област София-град; Трето място на Национална олимпиада по математическа лингвистика за учебната 2016/2017 г.
Виктория Христова – Национална природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“, гр. София, област София-град; Бронзов медал на Международна олимпиада по биология за учебната 2016/2017 г.
Павел Ковачев – Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия, гр. София, област София-град; Оценка отличен на национална олимпиада по италиански език за учебната 2016/2017 г.
Тина Владимирова – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, гр. София, област София-град; Сребърен медал на международна олимпиада по математическа лингвистика за учебната 2015/2016 година.
       На всички тях желая чрез знанието да намерят верния път за своята личностна и професионална реализация и чрез делата си да направят по-добър света!

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО
СОФИЯ-ГРАД

 
 
 

СВОБОДНИ МЕСТА ЗА ЧЕТВЪРТО КЛАСИРАНЕ ЗА ПРИЕМ НА УЧЕНИЦИ В VIII КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2017/2018 ГОДИНА

Дейностите за прием на ученици на четвърто класиране се организират и осъществяват във всяко училище, в което има свободни места. С графикът на дейностите можете да се запознаете на електронните страници на училищата.

 
 
 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Свободните места за ученици в първи клас, подадени от училищата в столичните училища към 14.07.2017 г. след трето класиране са, както следва:

Вярвам, че ще направите най-добрия избор на училище за Вашето дете, като се съобразите, както с интересите на детето Ви, така и с възможностите на училището.

Във връзка с това препоръчвам да следите информацията на електронните страници на училищата.

Пожелавам успех на всички участници в столичната кампания за прием на първокласници!

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО
- СОФИЯ-ГРАД 

 
 

Александра Алексиева, ученичка от X клас на 128. СУ „Алберт Айнщайн”, спечели званието почетен лауреат на международно състезание за есе на английски език в университета Оксфорд от 3 до 7 юли, 2017 г.  Близо 200 участници от 77 държави бяха поканени във Великобритания за участие в ученически дебат по въпроса за глобалните климатични промени и  в церемония по връчване на наградите.

Подготовката за участие в състезанието се осъществява в извънкласни занимания по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици”.

 
 
 

Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А. С. Попов" успешно приключи участието си в проекта "Система за кариерно ориентиране в училищното образование".

На заключителното мероприятие всички ученици от пилотните паралелки получиха сертификати за активното си участие в дейностите по апробиране на Програмата за кариерно ориентиране.

 
 

На официална церемония на 28.06.2017 г. Професионална гимназия по телекомуникации – София, бе удостоена с престижното трето място на Литературния конкурс за средношколци изучаващи английски език – 2017, организиран от Нов Български Университет.

Под ръководството на г-жа Жанета Декова, старши учител по английски език в ПГТК трима младежи:
Ангел Йотов – 8 Ж клас
Милен Гочев – 11 А клас
Даниел Калчев – 11 А клас
получиха също поощрителни награди и грамоти.

Наградата на ПГТК – София е особенно ценна, защото нашите възпитаници , от професионална гимназия, се състезаваха с изтъкнати хуманитари от извевстни столични езикови гимназии.

 
 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
София-град

На второ класиране учениците трябва да се запишат, в училището в което са класирани, или губят мястото.

В третия етап на класиране участват ученици, които не са приети или не са кандидатствали до момента:

За участие в третия етап на класиране учениците подават нови заявления в училища-гнезда или on-line.
Кандидатства се само за тези паралелки, в които има останали свободни места. За да подадат заявление учениците трябва да покажат оригинала на свидетелството за завършено основно образование.

Класирането в третия етап става отново по бал, който не се влияе от достигнатите балове на първо и второ класиране.

 
 
Резултатите от второто класиране за училища с профилирани паралелки и за част от професии с прием след завършен 7. клас могат да се проверят на един от двата сайта:  https://priem.mon.bg или http://7klas.mon.bg.

Учениците могат да се запишат в училищата, в които са класирани от 05.07 до 07.07.2017 г. включително.

Документи за участие в трети етап на класиране могат да се подават от 11.07. до 13.07.2017 г. включително в училищните гнезда или онлайн на https://priem.mon.bg.
 
 
 
 

На официална церемония на 26.06.2017 г. 2. СУ "Акад. Емилиян Станев" бе удостоено с почетен плакет за училище посланик на Европейския парламент във връзка с участието си в проекта "Програма за училища посланици на Европейския парламент".

Д-р Елеонора Лилова, директор на 2. СУ, приветства старшите и 22 младши посланици за отличното представяне и награди учениците Джордани Димитров и Борислава Пангалова. Г-жа Таня Чунтова, представител на Информационното бюро на Европейсия парламент, сподели, че участниците от 2. СУ са се включили в най-много дейности и журито е впечатлено от активността на училището. С презентацията на д-р Р. Бочева за постигнатото по проекта може да се запознаете чрез линка https://prezi.com/gbizfts9rt89/presentation/.

Училищните посланици смятат да подкрепят следващите училища, които ще участват в проекта.
Нека заедно развиваме активното гражданство у младите хора!

 
 
 

На 28.06.2017 г. Софийска професионална гимназия по туризъм бе домакин на финалната среща на инициативата „Поглед към доброто“ за учебната 2016/2017 г.

Организатори на срещата са Сдружение „Аутизъм днес”, РУО – София-град,  Софийски ученически съвет и Столична община. Присъстваха д-р Ваня Кастрева – Началник на РУО – София-град, г-н Огнян Златев – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, г-жа Владислава Цолова - председател на Сдружение „Аутизъм днес”, актрисата Елена Петрова, шеф Иван Манчев, певицата Йоанна Драгнева, представители на столична община и др. Участие в дискусията взеха ученици от Софийска професионална гимназия по туризъм и деца от пети и шести клас от 5. ОУ.

Събитието беше отразено от журналисти от Българско национално радио, радио „Хоризонт” и др.

 
 
 Официалната церемония по награждаването на отличилите се ученици в олимпиадата по италиански език 2017 г.  се проведе на 22 юни в Посолството на Република Италия в София. Учениците бяха поздравени и наградени лично от посланика Стефано Балди. За поредна година 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри" беше достойно представено от нашите ученици - Дарина Стаматова, Христина Алексова, Димитър Костадинов, Патрисия Атанасова, Ноеми ди Куньо. 
 
 

Нa 20.06.2017 г. в ДГ № 37 „Вълшебство“ се проведе финалният етап на НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА: „Ръчички нежно протегнете и приятел в нужда прегърнете, агресията вредна изгонете, с любов и радост отвърнете“. Той беше организиран от Директора на ДГ № 37 „Вълшебство“ госпожа Гергана Петрова, съвместно с Обществения съвет. Идеята на конкурса беше да провокира у децата прояви на повече добри постъпки, като превенция за  намаляване на агресията. Тези идеи са намерили място в рисунките, където децата са пресъздали своето виждане и усещане за доброто. Компетентно жури с председател  доц. д-р Мариета Савчева – преподавател по методика на обучението по изобразително изкуство в ДИУУ – гр. София, Кръстина Друмева – преподавател по изобразително изкуство, Ана Денева – психолог, определи наградените творби.

При 5-6 годишни наградените са:

Първо място: Радостин Радославов Докусански – ДГ „Мара Балева“ – гр. Искър
Второ място: Емануела Иванова – ДГ № 37 „Вълшебство“ – гр. София
Трето място: Никол Балева – ДГ № 112 „Детски свят“ – гр. София

При 7 годишни:

Първо място: Мария Петрова - ДГ № 160 „Драгалевци“ – гр. София
Второ място: ДГ № 46 „Жива вода“ – гр. София
Трето място: Ивелина Мартинова Кътева – ДГ № 2 „Слънчице“ – гр. Мездра
Две специални награди присъди госпожа Гергана Петрова като организатор на конкурса. Биляна Любенова Цинцарска – ДГ № 4 „Мир“ – гр. Мездра и Матеа Натева – ДГ № 160 „Драгалевци“.

С наградените творби се откри изложба в РУО – София-град.

 
 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА УЧИТЕЛИТЕ ОТ СОФИЙСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ ПРОТИВ АГРЕСИЯТА

 

  
 

Горещ телефон за сигнали:

02 935 6081